PametnoKladjenje
Flash vesti
Kineski fudbal, sve što bi trebalo da znate!

Kineski fudbal je u velikoj ekspanziji, para je zavrtela sve, pa tako i glave i ambicije proslavljenih igrača iz Evropskog fudbala. Pre svih, u Kini se izdvaja jedan tim, koji ima previše para za trošak, pokušali su u Januaru da dovedu…

Kineski fudbal je u velikoj ekspanziji, para je zavrtela sve, pa tako i glave i ambicije proslavljenih igrača iz Evropskog fudbala. Pre svih, u Kini se izdvaja jedan tim, koji ima previše para za trošak, pokušali su u Januaru da dovedu Oskara iz Čelzija ponudom od 75 miliona koju je Čelzi odbio – Jangcu Suning. Rekli su da im je sledeća meta Ronaldo, pa ćemo videti kako će im ići sa tim. Pretpostavljate, plate igrča su takođe suludo veće nego u Evropi jer moraju da ih privole nečim, a da to nije kvalitet fudbala i same lige.

Trenutno, stvari stoje ovako, dva ubedljivo najvrednija tima su Jangcu Suning i Gvandžo Evergrande. Ko je već u Kini od igrača koje dobro znamo? Za sada rekord u transferu drži (naravno) Jangcu koji je doveo Aleksa Tešeiru iz Šahtjora za 59 miliona evra. Taj transfer je oborio rekord koji su samo par dana postavili čelnici Gvandžoa koji su doveli Džeksona Martineza (40 miliona eura) i Ramireša iz Čelzija (27 miliona eura).

Transfer koji je takođe upao u oko je kupovina Žervinja iz Rome koji je prešao u Hebei, kao i Fredija Guarina koji je prešao iz Intera u Šangaj Šenhua. Šangaj takođe nije mirovao, doveli su i Đembu Ba, a Paulinjo je napustio Totenhem i zamenio dres “Pevaca” sa dresom Gvandžoa za koji je potpisao i Asamoa Gijan iz Sanderlenda. Hebei je pokazao da se ne šali kupovinom Žervinja, a to je dokazao i najnovijom kupovinom – Ezekvijela Lavecija iz PSŽ-a. Sve ovo znači da su samo u Januaru kineski klubovi potrošili preko 260 000 000 eura, što je oborilo i rekord Premijer lige.

Šta je još interesantno? Ima dosta toga, pa ćemo ići po timovima:

Jangcu je pored Tešeire, Joa, Samira i Ramireša, australijanca Seinsberija, na kormilo tima doveo Dana Petreskua i za sada mu jako dobro ide.

Henan se posle tri kola u kineskom prvenstvu dosta dobro drži, iako nema nema previše zvučnih imena, od stranaca su kupili poljaka Zakaru, čileanca Patinja i naravno australijanca u odbrani, kao i skoro svi kineski timovi – MekGovana.

Gvandžo je pored pomenutih Džeksona Martineza, Alana, Gulara, Paulinja, “uzeo” oprobano trenersko ime da sklopi kockice – Felipea Luisa Skolarija!

Hangdžo nije bio toliko aktivan, doveli su Tima Kejhila, Angana, Ramona i naravno Špiranovića iz Australije u odbranu.

Šangai Šenhua se budi, stigli su Guarin i Moreno iz Kolumbije, a napad se pojačao Dembom Ba i Obafemijem Martinsom. Palica je poverena proslavljenom španskom treneru Gregoriju Mancanu.

Hebei je stvarno imao odlične akvizicije, Lavecija, Žervinja, Kakutu i M’Biu i sigurno će biti ozbiljna ofanzivna pretnja.

Šenjang je doveo čak dva australijska igrača, jednog naravno za odbranu, Tvajta i Troizija, dok su u napadu Ture i Čamanga. Generalno, ništa specijalno ove sezone za Šenjang.

Gvandžo RF za trenera postavio nikog drugog do Dragana Stojkovića Piksija, ali su u napad doveli dva prilično anonimna brazilca Brunjinja i Renatinja.

Tianjin vodi Dragomir Okuka, ali njegov tim nije previše trošio i doveo je samo Vagnera, Montera, Dianju i naravno australijanca Jovanovića.

Šangaj SIPG je za sada najneprijatnije iznenađenje, uzevši u obzir činjenicu da su stigli Asamoa Gijan, Kuasi, Elkeson, argentinac Konka, a timom upravlja niko drugi do Sven Goran Erikson.

Bejžing, tj. Peking se nije igrao i doveo je Jilmaza iz Galatasaraja, Klebera, Renata Augusta (igrao za Leverkuzen i Kruzeiro), Ralfa, a vodiće ih slavni Alberto Zakeroni. Ove sezone im nije dobro krenulo, ali će se sigurno trgnuti.

Čangčun je čak treći tim koji veruje srpskom treneru, doveli su Slavišu Stojanovića, a on je akvizirao Ožegovića iz Voše, Matića, Ismailova, Guria i Morena.

Kineski fudbal – pravila za strance

Pa, koja su pravila, mora da postoji nešto, zar ne? Pa, prvo pravilo je da nijedan klub ne sme da ima više od 5 stranaca, a maksimum je 4 stranca na terenu u istom trenutku. Svoje kvote su popunili skoro svi klubovi, sem Gvandžoa, koji i dalje merka obaranje rekorda. Da, za sada sve funkcioniše po principu dvojice komšija gastarbajtera, ko ima veću kuću i više zlatnih lavića i orlova na kapiji. Bukvalno. Misli su i njima na Oskaru iz Čelzija, koji je pokazao interesovanje, a najnovija meta im je Pajet koji teroriše protivnike u Vest Hemu.

Zanimljiva je i činjenica da su TV prava za kineski fudbal za sledećih pet godina poskupela na cifru od preko milijardu eura (1 071 000 000 Eur), što je čak 30 puta više nego prethodni ugovor na 5 godina.

Related Posts